Aiemmat vuoden vastuullisuusteko -finalistit
Keskuskauppakamari haluaa nostaa esille yritysten vastuullisuustyötä Vuoden vastuullisuusteko -kilpailun avulla. Kilpailun tarkoituksena on lisätä tietoisuutta yritysten tekemästä vastuullisuustyöstä ja nostaa esille niin pieniä kuin suuriakin vaikuttavia vastuullisuustekoja.
Vuoden vastuullisuusteko 2024 on Kiertotaloustiili. Vuonna 2023 Vuoden vastuullisuustekona palkittiin Suomen Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -hanke, vuonna 2022 FabPatch Vaatelaastari ja vuonna 2021 4H Taimiteko.
Finalisti 2024: Touchpoint: ReTouch-työvaatekangas
Kestävien työvaateratkaisujen edelläkävijä Touchpoint on tuonut markkinoille uuden työvaatemateriaalin, jonka valmistuksessa on käytetty kotimaisen poistotekstiilien jalostuslaitos Resterin kierrätyskuitua. Kierrätyskuitu on prosessoitu elinkaarensa lopussa olevista työvaatteista ja lakanoista. Tämä on merkittävä askel kohti tekstiilien suljettua kiertoa ja kestävämpiä toimintamalleja.
Mikä tekee ReTouch kankaastamme niin innovatiivisen? Kierrätettyä materiaalia sisältäviä kankaita on ollut jo kauan, mutta koskaan ennen työvaatemateriaalin kuidun alkuperä ei ole ollut Suomi/Finland. Lisäksi EU haluaa edistää vaatetusteollisuuden suljettua kiertoa tekstiilistä-tekstiiliksi, jolloin ReTouch vastaa myös EU:n tekstiilistrategian tuleviin vaatimuksiin.
Erityistä ReTouch -kankaassa on se, että sen valmistuksessa on käytetty yli 10 % Resterin poistotekstiilistä kerättyä kuitua ja se testatusti täyttää ominaisuuksiltaan ja kestävyydeltään vaativat työvaatekankaan vaatimukset. Seuraava tavoite Touchpointilla ja Resterillä on laajentaa kierrätyskuitujen käyttöä muissakin työvaatekangaslaaduissa sekä asteittain kasvattaa kierrätyskuidun osuutta kankaissa.
Finalisti 2024: Ylva: Vastuuttomuusraportti
Ihmiset ovat kyllästyneet kuorrutettuun vastuullisuusjargoniin ja puiseviin raportteihin, joissa vastuullisuusteot hukkuvat ylikorostettuun vastuullisuushypeen. Siksi me Ylvassa julkaisimme keväällä 2024 vastuuttomuusraportin, jossa kerromme raivorehellisesti, miltä osin vastuullisuustyömme on vielä kesken ja mitä vastuullisuustekemistämme aiomme parantaa tulevan vuoden aikana. Tuomalla esiin omat haasteemme lisäsimme vastuullisuusviestintämme uskottavuutta ja rohkaisemme samalla muita yrityksiä avoimuuteen.
Kipukohtien julkinen avaaminen on selvästi herättänyt kiinnostusta – yli 10.000 ihmistä on raportin lukenut ja viettänyt sen parissa keskimäärin lukemiseen vaadittavat 6 minuuttia, se on toiveesta käännetty englanniksi ja julkaisun myötä on tullut lukemattomia media-yhteydenottoja ja puheenvuoropyyntöjä. Saamamme palautteen perusteella olemme onnistuneet myös kannustamaan muita yrityksiä itsekriittiseen tarkasteluun, joka toivottavasti nostaa vastuullisuustoimintaa laajemmin entistä kunnianhimoisemmalle tasolle.
Uskomme, että todellinen vaikuttavuus ja korkeammat vastuullisuustavoitteet alkavat rehellisestä itsetutkiskelusta ja tosiasioiden myöntämisestä. Lukaise vastuuttomuusraportti täältä.
Suomen Paralympiakomitea – Vammaiset vaikuttajiksi
Vammaiset vaikuttajiksi on Suomen Paralympiakomitean järjestämä ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka tarjoaa koulutusta vammaisille henkilöille, jotka haluavat toimia liikunnan ja urheilun vaikuttamistehtävissä. Kokonaisuus koostuu kahdesta erillisestä koulutusohjelmasta, joista molempiin valittiin vuosittain 13 motivoitunutta osallistujaa ja heille 13 mentoria. Vammaiset vaikuttajiksi -hankkeen tavoitteena on lisätä vammaisten henkilöiden valmiuksia edetä päätöksenteon paikkoihin urheilussa tai muualla yhteiskunnassa sekä edistää urheilun yhdenvertaista toimintakulttuuria yleisesti. Koulutusohjelmaan osallistuneesta 52:sta henkilöstä useampi on jo pyrkinyt ja päässyt liikunnan, urheilun ja yhteiskunnan päätöksenteon paikoille.
Alla olevan videon näkyminen vaatii evästeiden hyväksymisen.
Vuoden 2023 finalisteina olivat myös Tampere-talo ja Tietoevry.
Tampere-talo – Matalan kynnyksen ilmaistapahtumat yhteisön kohtaamispaikkoina
Tampere-talon matalan kynnyksen ilmaistapahtumat mahdollistavat sen, että myös ne, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa lippuja konsertteihin tai esityksiin, voivat nauttia kulttuurista. Haluamme olla osa kaupunkiamme ja sen yhteisöjä, ja ilmaistapahtumat tarjoavat tilaisuuden tuoda ihmiset yhteen, edistää yhteisöllisyyttä ja luoda paikan, jossa kaikki voivat tuntea kuuluvansa. Vuoden 2023 aikana Tampere-talon ilmaistapahtumissa on käynyt elokuun loppuun mennessä noin 15 000 kävijää. Ilmaistapahtumat ovat osa laajempaa vastuullisuustyötä, ja niiden tarkoituksena on edistää kulttuurin saavutettavuutta ja tarjota monipuolisia elämyksiä kaikille kaupunkilaisille.
Tietoevry – Rekrytointitapojen muutos johti naishakijoiden määrän kasvuun
Maskuliinisten sanojen käyttö rekrytointi-ilmoituksissa voi vähentää naisten mielenkiintoa tehtävää kohtaan*. Tietoevry puuttui asiaan yhdenvertaisuuskonsultin avulla. Tietoevry julkaisi saman-aikaisesti rekrytointi-ilmoituksia maskuliinisella kielellä sekä kielellä, jossa oli käytetty neutraalimpia ilmaisuja. Esimerkkejä muutoksista ovat esimerkiksi “compentent” > “knowledgeable”, “independent” > “self-starter”. Esimerkiksi Front end developer -tehtävässä Suomessa, jossa oli käytetty neutraalia kieltä, naishakijoiden osuus oli 36 % , kun sama tehtävä maskuliisin sanamuodoin sai 14 % naishakijoita. Kaikkiaan kokeilussa saatiin 32 % enemmän naishakijoita kun rekrytointi-ilmoitus julkaistiin neutraalilla kielellä. Oppeja jalkautetaan parhaillaan Tietoevrylla globaalisti.
*Gaucher, Friesen & Kay, 2011, Evidence That Gendered Wording in Job Advertisements Exists and Sustains Gender Inequality
Vuoden vastuullisuusteko 2022 finalistit
Vuoden vastuullisuusteko 2022 finalistit
Vaatelaastari – Paikkaamisen vallankumous! (Oikiat Design Oy)
Kierrätyskeskus – Uudelleenkäytön ympäristösäästöt näkyviksi (Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy)
Pirkanmaan Jätehuolto Oy – Biomylly: Biojätteistä BIG-biokaasua ja lannoitteita
Vuoden vastuullisuusteko 2021 finalistit
Vuoden vastuullisuusteko 2021 finalistit