Uusimmat
Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva Isännöinnin eettinen neuvosto on antanut kaksi uutta lausuntoa. Neuvosto päätyi ensimmäistä kertaa suosittelemaan varoituksen antamista isännöintiyritykselle. Toisessa tapauksessa lausunto oli vapauttava.
”Selkeästi eniten lausuntopyynnöissä nousee esiin eettisten ohjeiden kohta 1. eli huolellinen ja asunto-osakeyhtiön edun mukainen toiminta. Tämä kohta oli esillä myös tuoreimmissa annetuissa lausunnoissa”, kertoo neuvoston pääsihteeri, Keskuskauppakamarin pääsihteeri Raisa Harju.
Toisessa tapauksessa oli kyse tietyn laskun maksamiseen liittyneistä menettelyistä. Osapuolet olivat sopineet keskenään, että kaikki muut kuin tavanomaiset laskut hyväksytettiin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalla. Ainakin yksi maksusuoritus oli kuitenkin tehty tästä sovitusta menettelystä poikkeavalla tavalla. Lisäksi osaan hallituksen puheenjohtajan lähettämistä viesteistä oli reagoitu viiveellä, joka oli johtanut muistutuslaskujen lähettämiseen. Menettelyjen seurauksena korjaushankkeeseen liittyvä erityinen transaktio oli tullut maksetuksi kolmeen kertaan.
”Tapaukseen sisältyi myös erityispiirteitä, kuten hallituksen puheenjohtajan vahva rooli korjaushankkeessa, eräässä järjestelmässä ollut käyttökatko sekä loma-aika. Neuvosto katsoi kuitenkin lausunnossaan, että isännöintiyrityksen tulee järjestää toimintansa siten, että palvelun tilaajan asiat tulevat hoidetuksi huolellisesti myös loma-aikana”, Harju kertoo.
Vaikka kyseinen menettely olikin liittynyt vain yhteen tapahtumakokonaisuuteen ja asiassa ei ollut ilmennyt mitään sellaista, jonka perusteella kyseinen menettely olisi ollut toistuvaa, laittoi neuvosto lausunnossaan painoarvoa sille, että kyseessä oli yksi isännöinnin tärkeimmistä perustehtävistä eli huolellinen varainhoito.
”Neuvosto totesi, että huolelliseen varainhoitoon liittyvään eettisten ohjeiden vastaisuuteen tulee aina suhtautua vakavasti, jolloin sitä on lähtökohtaisesti myös aina pidettävä lievää vakavampana. Neuvoston sääntöjen perusteella lievää vakavammasta eettisten ohjeiden vastaisuudesta tulee suositella varoitusta ja tähän neuvosto antamassaan lausunnossa myös päätyi”, Harju sanoo.
Isännöinnin eettinen neuvosto antoi myös yhden vapauttavan lausunnon. Tapauksessa oli osin kyse sellaisista asioista, jotka olivat ilmenneet yli 12 kuukautta ennen lausuntopyynnön tekemistä eikä niiden käsittelyyn ollut erityisen painavaa perustetta, jonka vuoksi neuvosto ei ottanut näitä käsittelyyn. Lisäksi osa asioista oli siinä määrin yksilöimättömiä, että neuvosto ei voinut ottaa niihin tai niiden ilmenemiseen kantaa. Käsitellyt asiat liittyivät reklamaation vastausaikaan ja -tapaan, isännöintiyrityksen vaihdostilanteeseen sekä isännöinnin eettisistä ohjeista kertomiseen.
”Vaikka lausunto oli vapauttava, niin siinä annettiin silti isännöintiyritykselle kehotus toimia aktiivisesti ja varmistua siitä, että asunto-osakeyhtiön hallitukset ovat isännöinnin eettisistä ohjeista tietoisia siinäkin tilanteessa, että isännöintisopimus on jo päättymässä. Lausunnossa korostettiin sitä, että isännöitsijän on isännöintisopimuksen irtisanomisesta huolimatta hoidettava sopimuksen mukaiset tehtävät sopimuskauden loppuun asti”, Harju kertoo.
Lausunnoista annetut lausuntotiivistelmät sekä lausuntojen pääkohdat löytyvät täältä: https://kauppakamari.fi/palvelut/isannoinnin-eettinen-neuvosto/annetut-lausunnot/
Isännöinnin eettiselle neuvostolle tehtiin vuonna 2024 yhteensä 20 lausuntopyyntöä.
Isännöinnin eettinen neuvosto on isännöintialan itsesääntelytoimielin, joka toimii Keskuskauppakamarin yhteydessä. Isännöinnin eettisen neuvoston tehtävänä on antaa lausuntoja siitä, onko tietty isännöintialan ammattimainen toimija menetellyt isännöinnin eettisten ohjeiden vastaisesti.
Lausuntopyyntöä ei voi tehdä yksittäinen osakas, vaan taloyhtiön tekemänä se vaatii aina hallituksen päätöksen. Myös eräät muut säännöissä määritellyt tahot voivat pyytää lausuntoa. Lausuntomaksu vuonna 2025 on 425 euroa.