Keskuskauppakamari: Sote-uudistuksen eteneminen nykymuotoisena on pettymys

23.06.2021
Varatoimitusjohtaja; johtaja, vaikuttaminen ja kilpailukyky
Johanna Sipola

Uusimmat

Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola.

Eduskunnan hyväksymä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei ratkaise sote-palveluiden ongelmia. Sote-kustannusten kasvu ei uudistuksen myötä taitu, eivätkä lääkäriin pääsy ja hoidon laatu perusterveydenhuollossa parane, arvioi Keskuskauppakamari. 

”Eduskunta hyväksyi hallinnollisen uudistuksen. Itsessään tämä hallinnollinen uudistus ei paranna sote-palveluiden tuottavuutta, saatavuutta tai laatua. Uudistus ei myöskään vahvista julkista taloutta vaan edessä on lisää kustannuksia ja veronkorotuksia”, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola

Kustannusten kasvun hillitseminen ja laadun parantaminen jäävät Keskuskauppakamarin mukaan käytännössä hyvinvointialueiden tehtäväksi. 

”On erittäin tärkeää, että tulevilla hyvinvointialueilla lähdetään kasvattamaan sote-palveluiden tuottavuutta ja laatua. Tuottavuuden ja laadun parantaminen vaativat tiivistä yhteistyötä julkisen sektorin ja yritysten välillä. Yritykset eivät ole nykytilan ongelma vaan osa tulevaisuuden ratkaisua”, sanoo Sipola 

Yhteistyötä julkisen ja yksityisen välillä ei pidä ajaa alas vaan laajentaa 

Keskuskauppakamarin mukaan hyvinvointialueiden tulee järjestää sote-palvelut mahdollisimman tehokkaasti ja laadukkaasti veronmaksajien ja asiakkaiden näkökulmasta.  

”Julkisella sektorilla on luonnollisesti järjestämisvastuu. Sillä tuottaako palvelut julkinen vai yksityinen taho, ei pitäisi olla merkitystä”, Sipola sanoo. 

Lainsäädäntö vaatii tulevilta hyvinvointialueilta riittävää omaa palvelutuotantoa, mutta jättää epäselväksi, kuinka laajaa oman tuotannon tulee olla. 

”Suomessa toimii yli 18 000 yksityisen sektorin sote-alan yritystä. Yhteistyö yritysten ja julkisen sektorin välillä sote-palveluiden tuottamisessa on laajaa ja tiivistä. Tätä yhteistyötä ei pidä lähteä ajamaan alas vaan pyrkiä laajentamaan”, Sipola sanoo. 

Sipola Johanna

Johanna Sipola

Varatoimitusjohtaja; johtaja, vaikuttaminen ja kilpailukyky

+358 50 352 1172

Kategoriat:Sote, Johanna Sipola