Maahanmuuttoviraston uudistamisen lisäksi saatavuusharkinnasta luovuttava

Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen. Kuva: Liisa Takala.

Keskuskauppakamari jakaa pääministeri Sanna Marinin ja valtiovarainministeri Annika Saarikon näkemyksen osaamisperusteiseen maahanmuuttoon liittyvän hallinnon uudistamistarpeesta. Keskuskauppakamari kuitenkin katsoo, että hallinnon uudistamisen lisäksi olisi tärkeää luopua työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinnasta ja mahdollistaa sähköinen tunnistautuminen oleskelulupaprosessin alkuvaiheessa.

Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoivat keskiviikkona Helsingin Sanomien puheenjohtajapaneelissa hallituksen käyvän keskusteluja Maahanmuuttoviraston uudistamisesta siten, että se tukisi paremmin tavoitetta lisätä työperäistä maahanmuuttoa. Marin katsoi, että uudistustyö tulisi aloittaa jo kuluvalla hallituskaudella.

“Hienoa, että Suomen eturivin poliitikot ovat kiinnittäneet huomionsa selkeään epäkohtaan ja ovat valmiita pikavauhdilla tehtäviin uudistuksiin. Osaavan työvoiman tarve suomalaisilla yrityksillä on huutava ja siihen voidaan vastata sujuvalla osaamiseen perustuvalla maahanmuutolla”, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen.

Maahanmuuttovirasto uudistettava ja sähköinen tunnistautuminen mahdollistettava

”Maahanmuuttoviraston uudistaminen tiukasta portinvartijasta kansainvälisiä osaajia Suomeen houkuttelevaksi sisäänheittäjäksi on erittäin tärkeä ja kannatettava tavoite. Uudistuksessa työhön ja opiskeluun perustuvan maahanmuuton ohjaus pitää vastuuttaa kokonaan työ- ja elinkeinoministeriölle”, sanoo Valtonen.

Hallinnon uudistamisen lisäksi tarvitaan myös muita toimia, jotta osaamiseen perustuva maahanmuutto saataisiin sujuvaksi. Keskuskauppakamari on jo aikaisemmin esittänyt sähköisen tunnistautumisen käyttöönottoa oleskelulupaprosessin alkuvaiheeseen.

”On huolehdittava siitä, että oleskelulupaprosessi on sujuva myös sen alkupäässä. Tällä hetkellä merkittävä haaste on oleskelulupaprosessin käynnistämiseen liittyvä tunnistautuminen Suomen edustustossa. Perinteisen viranomaisen luona asioinnin rinnalle on saatava digitaalinen vaihtoehto”, sanoo Valtonen.

Hallinnon uudistamisen lisäksi saatavuusharkinnasta on luovuttava

Keskuskauppakamarin mukaan erityisen tärkeää olisi luopua työperäisen maahanmuuton saatavuusharkinnasta. Kauppakamarien alkuvuonna julkaiseman kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia ulkomaisia osaajia rekrytoivista yrityksistä hakee tekijöitä nimenomaan työntekijätason tehtäviin.

”Osaajapula ei koske vain yksittäisten alojen huippuosaajia, vaan myös ihan tavallisia duunareita ympäri maan ja toimialasta riippumatta. Nykyinen harkintaan perustuva järjestelmä on jäänyt ajasta jälkeen, eikä vastaa enää yritysten tarpeita”, sanoo Valtonen.

Lue myös: Kauppakamareiden kysely ulkomaalaisten osaajien rekrytoinnista ja/tai vuokraamisesta (julkaistu 12.1.2022)

Kategoriat:Osaaminen, Mikko Valtonen