Urheiluvälineet ATA carnet’lla jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, joka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liitty­nei­siin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä kohdemaahan kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita.

Kaupallisten tavaranäytteiden, ammatinharjoittamisvälineiden ja näyttelytavaroiden lisäksi voidaan nyt viedä väliaikaisesti Venäjälle urheiluvälineitä ammattikäyttöön. Venäjä on ilmoittanut, että erityisesti FIFA:n MM-kisoissa käytettävät urheiluvälineet voidaan tuoda väliaikaisesti maahan ATA carnet’lla ammattikäyttöön, vaikka Venäjä ei ole Istanbulin yleissopimuksen B6-osapuoli.

Jalkapallon FIFA World Cup järjestetään 14.6.–15.7.2018 Venäjällä. Kisakaupunkeja ovat Jekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Moskova, Nižni Novgorod, Pietari, Rostov-na-Donu, Saransk, Samara, Sotši ja Volgograd.

FIFA:n julkaisemassa Customs & Freight Forwarding Manual -käsikirjassa todetaan, että kansallisen väliaikaisen maahantuonnin tullimenettelyn lisäksi tavaroita voidaan tuoda väliaikaisesti käyttämällä ATA carnet’ta tai urheilutapahtumia koskevaa erityismenettelyä (SPSE).

ATA carnet’ssa on mainittava, että tavarat tuodaan käytettäviksi FIFA2018-maailmancupissa. Tämä merkitään kohtaan C ”Intended use of goods” ATA carnet’n etusivulle. Esimerkiksi: The Goods for FIFA 2018”,” FIFA 2018 World Cup”, FIFA 2018” jne. Jos ATA carnet’ta on tarkoitus käyttää useam­pia matkoja varten eri maihin, tieto merkitään vain Venäjän matkaa koskeville sivuille. Yllä mainitut toimenpiteet eivät ole pakollisia, mutta Venäjän tulliviranomaiset suosit­televat niitä.

Urheiluvälineet voidaan tarvittaessa tuoda väliaikaisesti ATA carnet’lla ammatinharjoittamis­välineinä. Kuvat tavaroista voidaan liittää ATA carnet’seen, mikäli se on mahdollista, mutta sitä ei vaadita. On suositeltavaa, että tavaralista käännetään venäjäksi. Tavaroiden kuvaus on oltava riittävä tullausta varten (malli, tuotenimi, sarjanumero jne.) kuten Istanbulin yleissopimuksen 6. artiklassa todetaan.

Venäjän ATA carnet’ta koskevat ohjeet löytyvät sivulta www.atacarnet.fi

Lisätietoa:

Customs Freight Forwarding Manual For The 2018 FIFA World Cup Russia

Customs List Of Entities Eligible For Special Customs Procedure