ATA carnet -tullausasiakirja helpottaa väliaikaista vientiä nyt myös Vietnamiin 

Anne Hatanpää, Keskuskauppakamarin yhteyspäällikkö, kansainväliset asiat.

Suomalaisilla yrityksillä on paljon vientimahdollisuuksia eri puolilla maailmaa. Markkinoita etsitään tutkimalla niitä, osallistumalla ulkomaisiin näyttelyihin ja messuille sekä esittelemällä tuotteita mahdollisille kauppakumppaneille. Tavaranäytteiden ja näyttelytavaroiden väliaikainen vienti tapahtuu helpoiten ATA carnet -tulliasiakirjalla. ATA carnet’ta käytetään myös usein vietäessä väliaikaisesti ammatinharjoittamisvälineitä. ATA carnet’n tarve on korostunut erityisesti brexitin jälkeen, jolloin tulliasiakirja on helpottanut väliaikaista vientiä Isoon-Britanniaan. Nyt myös Vietnam on liittynyt ATA carnet -järjestelmään keväällä 2022. 

Kilpa-auto ja työkalut Isoon-Britannian kautta Irlantiin ATA carnet’lla 

Heinonen Drift Team ry oli päättänyt osallistua Driftmasters drifting-autokilpailuun keväällä 2022 Irlannissa. Kilpakumppani oli saanut vinkin, jonka mukaan kilpa-auto ja työkalut on helpointa viedä väliaikaisesti Ison-Britannian kautta Irlantiin ATA carnet -tulliasiakirjaa käyttäen. Koska matkassa oli arvokasta tavaraa, yhdistyksen edustajat päättivät varmistaa, että tullauksessa ei tule ongelmia, ja hakivat ATA carnet-tulliasiakirjan kauppakamarista. Väliaikainen vienti onnistui hyvin, ja kilpa-auto ja työkalut palautuivat Suomeen.  

Eri tullauspisteiden sijainti on hyvä selvittää ennen matkaa. Kauppakamariin voi olla aina yhteydessä ennen matkaa tai matkan aikana, jos yrityksellä tai yhdistyksellä on kysymyksiä ATA carnet-tulliasiakirjan käytöstä. 

Kuva: Heinonen Drift Team ry.

ATA carnet digitalisoituu 

eATA carnet -projektin tavoitteena on digitalisoida ATA carnet ja sen elinkaaren hallintaprosessit – myöntämisestä ja ilmoituksista liiketoimiin ja kyselyihin. 

Kansainvälinen kauppakamari ICC aloitti eATA -konseptin kehittämisen vuonna 2016. Pilottihanke käynnistettiin Maailman tullijärjestön tuella. Samalla siirryttiin varsinaiseen kehittämisprosessiin.  

Kehitetty eATA carnet -järjestelmä sisältää erilaisia ​​digitaalisia työkaluja, jotka on räätälöity useita sidosryhmiä varten. eATA-työkaluja ovat älypuhelinsovellus (ATA carnet -sovellus), jonka avulla carnet’in haltijat voivat kuljettaa mukanaan digitaalisia versioita ATA carnet-tulliasiakirjoista, sekä ATA carnet -tulliportaali, jonka avulla tullivirkailijat voivat tarkastaa carnet’et ja hyväksyä digitaalisesti ilmoitetut tapahtumat.  

Tällä hetkellä eATA Carnet -pilottiprojekteja on jo käynnissä. Esimerkiksi Lontoon kauppakamarin ja Heathrown lentokentän tuella muiden pilottimaiden matkustajat ja rahtioperaattorit voivat käsitellä ATA carnet’eja digitaalisesti Isossa-Britannissa ja vastaavasti Ison-Britannian carnet’n haltijat muissa pilottimaissa (Belgia, Kanada, Kiina, Saksa, Norja, Venäjä, Sveitsi). 

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, joka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita. Esimerkkeinä voidaan mainita tietokoneet, työkalut, kuvauskalustot, soittimet, koneet, ja lääketieteelliset laitteet. 
Lisätietoja: www.atacarnet.fi  

Heinonen Drift Team ry https://www.facebook.com/heinonendriftteam  

Hatanpää Anne

Anne Hatanpää

Yhteyspäällikkö

+358 50 320 9539

Kategoriat:Kansainväliset asiat, Vienti, Anne Hatanpää