MEN lausunto 17/2004

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 17/2004
Mainostaja: Oy Ruutunelonen Ab
Mainostettava tuote: Tv-sarja ”Pelinaiset”
Mainos: Sanomalehtimainos
Annettu: Helsinki, 12.11.2004

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajalta Pelinaiset–nimisen tv-sarjan sanomalehtimainoksesta. Kuluttajan mielestä mainos, jossa lakanan alta näkyvät miehen ja naiset jalat, on eettisesti arveluttava.

Mainostaja on antanut neuvostolle 2.11.2004 päivätyn vastineen. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Mainoksen kuvassa sängyssä makaavan miehen ja naiset jalat näkyvät lakanan alta. Jalkojen asennoista päätelleen nainen on miehen päällä. Miehellä on jalassaan jalkapallokengät ja -sukat. Kuvan alapuolella lukee: ”Pelinaiset maanantaisin klo 21.00” ja ”Futistähtien ihmissuhdekoukeroita, joiden rinnalla Beckhamien toilailu ei tunnu missään.”

Vastine

Vastineen mukaan mainoksessa mainostetaan Nelosen Pelinaiset-nimistä tv-sarjaa, joka kuvaa jalkapalloilijoiden vaimojen värikästä elämää. Mainoksessa ei näytetä paljasta pintaa eikä sen tarkoituksena ole loukata kenenkään arvomaailmaa, vaan herättää kiinnostus katsoa kyseistä tv-sarjaa.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 2 artiklan mukaan mainos ei saa sisältää hyvän tavan vastaista lausumaa tai kuvallista esitystä.

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että mainos kuvastaa mainostettavan tv-sarjan tyylilajia.

Mainonnan eettinen neuvosto katsoo, ettei mainos ole mainonnan kansainvälisten perussääntöjen vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, kehitysjohtaja Jari Jussila, toimitusjohtaja Jari Kostamo, viestintäpäällikkö Tuula Laitinen, varatuomari, OTL Paavo Nikula ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri