Ansiomerkin käyttö ja luovutus

Ansiomerkki arkeen ja juhlaan

Ansiomerkkiä käytetään

  • työnantajan järjestämissä juhlissa
  • suku- ja perhejuhlissa
  • isänmaallisissa tilaisuuksissa

Ansiomerkkiin kuuluvaa pienoismerkkiä voi käyttää arkena päivittäin.

Merkinsaaja saa juhla- ja pienoismerkin lisäksi henkilökohtaisen kunniakirjan sekä ohjeet merkin käytöstä.

Alta löydät tarkemmat, kirjalliset kiinnitysohjeet:

1) Ison ansiomerkin kiinnitys silloin, kun se on ainoa kannettava merkki

Miehet kiinnittävät ansiomerkin puvuntakin vasemmalle puolelle niin, että silkkiruusukkeen kärjet osuvat taskunkäänteen alalaidan kohdalle. Merkin keskiviiva kulkee taskun keskilinjan kohdalla. Taskuliinaa ei suositella käytettäväksi yhdessä ansiomerkin kanssa.
Naiset kiinnittävät ansiomerkin pukunsa vasempaan rintamukseen vastaavalle kohdalle.

2) Ansiomerkin ja kunniamerkin yhtäaikainen kantaminen

Jos Keskuskauppakamarin ansiomerkkiä kannetaan yhdessä kotimaisten tai ulkomaisten kunniamerkkien kanssa, sekä miehet että naiset kiinnittävät sen niiden alapuolelle puvun vasempaan rintamukseen. Jos kunniamerkkejä on vain yksi, ansiomerkki voidaan kiinnittää kunniamerkin viereen kainalon puolelle.

3) Useamman Keskuskauppakamarin ansiomerkin kantaminen yhtä aikaa

Useita Keskuskauppakamarin ansiomerkkejä voidaan kantaa samanaikaisesti. Tällöin ne kiinnitetään kuten kohdassa 1 siten, että vuosiluvultaan suurin merkki kiinnitetään lähimmäksi vartalon keskilinjaa.

Elämäntyömerkki kiinnitetään lähimmäksi vartalon keskilinjaa silloin, kun muut mahdolliset ansiomerkit ovat pronssisia tai hopeisia. Rautainen ansiomerkki kiinnitetään aina lähimmäksi vartalon keskilinjaa.

Suomalaiset kunnia- ja ansiomerkit

Suomalaiset kunnia- ja ansiomerkit jakautuvat virallisiin, puolivirallisiin ja yksityisiin merkkeihin. Virallisia merkkejä ovat valtiolliset ansiomerkit, ritarikuntien kunniamerkit sekä sotien muistoristit ja muut isänmaallisen toiminnan ansiomerkit, jotka on hyväksytty sotilaspuvussa kannettaviksi.

Keskuskauppakamarin ansiomerkit ovat niin kutsuttuja puolivirallisia merkkejä, joita voidaan aina kantaa virallisten kunniamerkkien kanssa kaikissa kunniamerkkitilaisuuksissa, kuten isänmaallisissa tilaisuuksissa tai suku- ja perhejuhlissa.

Keskuskauppakamarin ansiomerkkien kanssa samanarvoisia merkkejä ovat mm. Suomen ortodoksisen kirkon kunniamerkit sekä Suomen Kuntaliiton kunnia- ja ansiomerkit.

Virallisten ja puolivirallisten kunniamerkkien lisäksi on suuri joukko yksityisiä ansiomerkkejä, joita jakavat eri järjestöt, yhdistykset ja yritykset. Näitä kunniamerkkejä kannetaan pääsääntöisesti vain tahojen omissa tilaisuuksissa.

Keskuskauppakamarin juhlamerkkiä eli isoa ansiomerkkiä käytetään juhla- tai pyhäpuvussa ja pienoismerkkiä eli arkimerkkiä työ- ja arkiasussa. Juhla- ja arkimerkkejä ei käytetä samanaikaisesti.